Vyjádření k financování církví a snižování platu duchovních

Vyjádření Synodního seniora Českobratrské církve evangelické Joela Rumla

Záležitost financování církví souvisí s jedním docela pikantním bodem. Stojí na faktu zabrání církevního majetku státem v roce 1948.Šlo o majetek, který stát dodnes ani nevrátil, ani neproplatitl, a vlastně ani nijak zásadně neposunul k řešení. Jsou snadno dostupné dokumenty, zpracované nezávislými ekonomy, které říkají, že kdysi zabavený majetek církví za dobu, kdy jej stát drží, vynesl státu o 168,8 mld.Kč více než kolik stát vydal na církve.

hrubým přepočtem pak z toho vyplývá, že státem zabavený majetek církví každoročně přispívá do státního rozpočtu o cca 2,5 mld.Kč více než kolik stát vyplatí církvím.

Pokud se tedy dnes jedná o to, aby platy duchovních byly o 5-10% sníženy, pak to znamená, že církve dostanou o 80-160mil.Kč méně než jindy a o to se pak navýší výnos pro státní rozpočet ze strany někdejšího církevního majetku církví a církví samotných.

pokud společnot a vládní představitelé uznají, pak se taková vynucená dobročinnost ze strany církví, již musí dít na úkor jednotlivých zaměstnanců církví.

A kvůli tomu pak průměrný měsíční plat duchovních půjde níže ze současných cca 16 tis.Kč ( nikoliv 22 tis.Kč, jak je někdy mylně uváděno).

Výše uvedená skutečnost se stále spíše zamlčuje než zveřejňuje, ona totiž vše pak staví do jiného světla.Podle ní to vůbec nejsou daňoví poplatníci ( a už vůbec ne nevěřící a ti, kdo do církví nepatří ), kdo platí ze svých daní církve, ale jsou to církve prostřednictvím jim zabaveného majetku, kdo dotují státní rozpočet, což pak dovoluje krýt i takové náklady, jako jsou předražené zakázky, nesmyslné benefity a rozmařilost podle zásady – z cizího krev neteče.

Církve a duchovní nebudou těmi, kdo budou stávkovat kvůli platům.Ocení však, když žurnalisté, těšící se obrovské důvěře ze strany společnosti, budou informovat přesně a komplexně. Problematika majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi a její populistické zneužívání jsou půdou, kde můžou cílením za pravdivostí vykonat velice mnoho.

( zdroj: www.e-cirkev.cz )

Můžete sledovat každou odpověď na tento příspěvek službou RSS 2.0. Odpovědi nejsou nyní dostupné, ale můžete využít trackback z vašeho vlastního webu.

17 Komentáře »