Noc kostelů – dojmy a zážitky z letošní akce

K Noci kostelů se v Prostějově připojilo 9 sborů různých církví a přivítalo tisíce lidí. Jen do Husova sboru přišlo 965 účastníků a účastnic. Někteří jsou již pravidelnými hosty, někteří sdíleli své překvapení z toho, že vlastně ani nevěděli, kolik kostelů v Prostějově máme.

Je to pro nás něco úplně krásného, vždycky jsme se na to moc těšili. Něco nám to dává takového zvláštního, nedá se říct co, ale je to pro nás velký zážitek, duchovní i kulturní i tak vůbec všecko,“ svěřily se Bohumila Řihošková a Marta Sedláková, rodačky z Prostějova, které se na Noc kostelů každoročně vracejí.

Program byl připraven jak pro děti, tak dospělé, jak pro náhodné kolemjdoucí, tak pro lidi vyhledávající silné duchovní zážitky. O své dojmy z Oratoria Mistra Jana Husa se podělila Jana Hafnerová: „No, bylo to krásný. Ze zpěvu pana Pachmana jsem byla úplně přimrazená. Nemohla jsem ani dýchat. Při závěrečné scéně znázorňující upálení, do které zpíval píseň Neodvolám jsem měla jen vytřeštěný oči a nevnímala jsem ani lidi okolo sebe.“

Na závěr večera pozdravil návštěvníky také primátor města, Miroslav Pišťák, který především poděkoval pořadatelům za jejich obětavou nezištnou práci.

O půlnoci vyprosili požehnání pro město Prostějov společně duchovní Církve československé husitské, Církve českobratrské evangelické, Církve bratrské i Řimsko-katolické církve.

Farář Miloš Košíček po skončení akce mluví o svém hlavním pocitu: „Cítím vděk, že věc se podařila a lidé mají zájem. Je krásné, že církev má v sobě stále lidovost. Nevěřil jsem, že se takového štěstí ještě dožiju. Pán Bůh fakt žehná.“

připravila: Irena Košíčková

Můžete sledovat každou odpověď na tento příspěvek službou RSS 2.0. Odpovědi nejsou nyní dostupné, ale můžete využít trackback z vašeho vlastního webu.

11 Komentáře »